معارف دینی

تاثیر نماز اول وقت بر زندگی

نماز اول وقت

چنانچه می دانیم محبوب ترین بندگان نزد خدا کسی است که در گفتارش راستگو باشد و بر اقامه نماز و آنچه خدا بر او واجب کرده است مواظبت کند. همچنین توجه به وقت نماز بسیار مورد سفارش اهل بیت علیهم السلام است.

چنانچه پیامبر(ص)می فرماید: انَّ رَبَّکمْ یقُولُ: هَذِهِ الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ مَنْ صَلَّاهُنَّ لِوَقْتِهِنَّ وَ حَافَظَ عَلَیهِنَّ لَقِینِی یوْمَ الْقِیامَةِ وَ لَهُ عِنْدِی عَهْدٌ أُدْخِلُهُ بِهِ الْجَنَّةَ، وَ مَنْ لَمْ یصَلِّهِنَّ لِوَقْتِهِنَّ وَ لَمْ یحَافِظْ عَلَیهِنَّ فَذَلِک إِلَی إِنْ شِئْتُ عَذَّبْتُهُ وَ إِنْ شِئْتُ غَفَرْتُ لَهُ.

خداوند فرموده: هر کس از شما این نمازهای پنجگانه را در وقتش بخواند و همیشه وقت آنها را حفظ کند و روز قیامت مرا ملاقات نماید، من برای او عهد کرده ام که او را داخل بهشت کنم. و هر کس آنها را در وقت خود نخواند، به عهده من است که اگر خواستم او را عذاب بدهم و اگر خواستم او را ببخشم.[1]

مطالعه بیشتر: نماز اول وقت چه تاثیری در زندگی دارد؟ بخش اول

وقت نماز

فواید نماز صبح اول وقت

إذا أنزَلَ اللّهُ عاهَةً مِنَ السَّماء عُوفِيَ مِنها حَمَلَةُ القُرآنِ و رُعاةُ الشَّمسِ – أي الحافِظُونَ لأوقاتِ الصَّلاةِ – و عُمّارُ المَساجِدِ.

زمانی که خداوند آفتی از آسمان نازل کند، حاملین قرآن و رعایت کنندگان خورشید یعنی کسانی که از اوقات نمازمحافظت می کنند و آباد کنندگان مساجد؛ از این آفت در امانند.[2]

امام صادق علیه السلام: “فَإِذَا صَلَّى اَلْعَبْدُ اَلصُّبْحَ مَعَ طُلُوعِ اَلْفَجْرِ أُثْبِتَتْ لَهُ مَرَّتَيْنِ أَثْبَتَهَا مَلاَئِكَةُ اَللَّيْلِ وَ مَلاَئِكَةُ اَلنَّهَار”

اگر بنده ای نماز صبح را به هنگام طلوع فجر(اول وقت) بخواند؛ ثواب این نماز،دو بار در اعمال او نوشته می شود.یعنی هم فرشتگان روز و هم فرشتگان شب ثواب آن را می نویسند. [3]

اگر انسان توجه کند که وقت نماز صبح چه عظمتی دارد که مشهود ملائکه روز و شب است؛ هرگز به خود اجازه نمی دهد که از این قافله جا بماند و با به تاخیر انداختن و یا قضای نماز، خود را از این فیض محروم سازد.

نماز اول وقت

امام صادق علیه السلام می فرمایند: اِمتَحِنـوا شيعَتَنـا عِندَ ثَـلاثٍ : عِندَ مَواقيتِ الصَّلاةِ كَيفَ مُحافَظَتُهُم عَلَيها… شیعیان ما را درسه هنگام بیازمایید:در هنگام اوقات نماز که چگونه با خواندن نماز در وقت خود، بر آن محافظت می‌کنند و به هنگام پنهان داشتن اسرار از دشمن و در اموالشان که چگونه با برادرانشان همیاری می کنند(انفاق و بخشش) [4]

امام علی علیه‌السلام می‌فرمایند: شِيعَتُنَا رُعَاةُ اَلشَّمْسِ وَ اَلْقَمَرِ وَ اَلنُّجُومِ يَعْنِي اَلتَّحَفُّظَ مِنْ مَوَاقِيتِ اَلصَّلَوَاتِ [5].شیعیان ما,رعایت کننده خورشید و مته و ستارگانند.یعنی مواظب اوقات نمازهای خود هستند که اول وقت به جای آورند.

خواص نماز اول وقت

امام صادق علیه السلام: لِكُلِّ صلاةٍ وَقتانِ : أوَّلٌ و آخِرٌ، فَأوَّلُ الوَقتِ أفضَلُهُ، … و أوَّلُ الوَقتِ رِضوانُ اللّه ِ، و آخِرُ الوَقتِ عَفوُ الله.

هر نمازی دو وقت دارد: اول وقت و آخر وقت. نماز اول وقت، با فضیلت تر است…نماز اول وقت سبب رضایت خدا و نماز آخر وقت، (فقط) موجب آمرزش خداوند است [6].

  • رضوان الهی به معنی خشنودی خدا از انسان وبالاترین نعمت بهشت است.به تعبیر علامه طباطبایی،بهشت بدون رضوان الهی،عذاب است نه نعمت!

امام باقر علیه السلام: أَيُّمَا مُؤْمِنٍ حَافَظَ عَلَى اَلصَّلَوَاتِ اَلْمَفْرُوضَةِ فَصَلاَّهَا لِوَقْتِهَا فَلَيْسَ هَذَا مِنَ اَلْغَافِلِينَ. هر مومنی که بر اوقات نمازهای واجب خویش محافظت کرد و آن ها را  دروقت خود خواند؛ از زمره غافلین نخواهد بود.[7]

اهمیت نماز اول وقت

اهمیت وقت نماز تا بدان جاست که امام صادق علیه السلام ملاک یک دوستی پایدار یا جدا شدن از وی را در دو مورد خلاصه می کنند؛که یکی تعهد نسبت به نماز اول وقت است:

اخْتَبِرُوا إِخْوَانَکُمْ بِخَصْلَتَیْنِ فَإِنْ کَانَتَا فِیهِمْ وَ إِلَّا فَاعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ ثُمَّ اعْزُبْ مُحَافَظَةٍ عَلَى الصَّلَوَاتِ فِی مَوَاقِیتِهَا  و البرِّبالاخوانِ فی العُسرِ و الیُسرِ.[8] دوستان خود را به دو خصلت بیازمایید.اگر در آنها بود که هیچ.اگر نه،از آنان دوری کنید،دوری کنید،دوری کنید.یکی از آهنا محافظت بر نماز اول وقت است و…

به راستی کسی که در قرارهای خود با خداوند، تعلل دارد؛چگونه بر سر قرارهای بشری خواهد ماند؟!!

امام علیه السلام در جایی دیگر می فرمایند: يُعْرَفُ مَنْ يَصِفُ الحَقَّ بِثَلاثِ خِصالٍ: يُنْظَرُ اِلى اَصْحابِهِ مَنْ هُمْ؟وَ اِلى صَلاتِهِ كَيْفَ هىَ؟ وَ فى اَىِّ وَقْتٍ يُصَلّيها؛[9] افراد حق جو به سه خصلت شناخته می شوند:چه دوستانی دارند؟نمازشان چگونه است؟ و در چه وقت،نماز را اقامه می کنند؟(اول وقت یا با تاخیر)

امام صادق علیه السلام: اَحَبُّ الْعِبادِ اِلَى اللّه ِ عَزَّ وَ جَلَّ رَجُلٌ صَدوقٌ فى حَديثِهِ مُحافِظٌ عَلى صَلاتِهِ

محبوب ترین بندگان نزد خدا کسی است که در گفتارش راستگو باشد و بر اقامه نماز و آنچه خدا بر او واجب کرده است مواظبت کند.[10]

با توجه به این روایات و تاکیدی که بر نماز اول وقت در همه سخنان معصومین علیهم السام موج می‌زند ، بر ما لازم می‌شود که لااقل از خروس کمتر نباشیم؛ چرا که خروس، اوقات نماز را بیدار،هوشیار و در حال عبادت است .

پیامبراکرم (ص) می فرمایند: تَعَلَّمُوا مِنَ الدِّیکِ خَمْسَ خِصَالٍ: مُحَافَظَتَهُ عَلَى أَوْقَاتِ الصَّلَاةِ…از خروس،پنج خصلت را بیاموزید:یکی از آنها محافظت بر اوقات نماز است و… [11]

وقت نماز

امام صادق علیه السلام: لِكُلِّ صلاةٍ وَقتانِ : أوَّلٌ و آخِرٌ، فَأوَّلُ الوَقتِ أفضَلُهُ، و ليسَ لأِحَدٍ أن يَتَّخِذَ آخِرَ الوَقتَينِ وَقتا إلاّ مِن عِلَّةٍ، و إنّما جُعِلَ آخِرُ الوَقتِ للمَريضِ و المُعتَلِّ و لِمَن لَهُ عُذرٌ…

هیچ کس نباید وقت نماز را بدون علت به آخر وقت بیندازد. آخر وقت فقط برای بیمار و علیل و کسی که عذری دارد، قرار داده شده است”[12]

توجه داشته باشم که عذر می بایست عذر قابل توجهی باشد. چرا که روش بزرگان و معصومین علیهم السلام بر همین روال است. همان گونه که در احوالات امام حسن عسکری علیه السلام در آخرین لحظات عمر شریفشان آمده است که مقداری دارو خدمت ایشان آوردند، حضرت فرمودند: وقت نماز صبح است. اول مقداری آب بیاورید تا وضو بگیرم. امام در آن حالت، وضو گرفتند و نماز صبح را خواندند و لحظاتی بعد روح مقدسشان به عالم بقا رفت.[13]

با قصور و گناهانی که در نامه اعمال ماست،همه ما به شفاعت نیاز داریم. از آیات قرآنی روشن می شود که شفاعت بی قید و شرط نیست. شفاعت شونده باید واجد شرایطی باشد تا مشمول این ماده باشد و در صورت نبود شرایط،مورد شفاعت قرار نمی گیرد؛ حتی اگر همسر پیامبر باشد. چنانچه همسر نوح و لوط علیهم السلام را شامل نشد.

حال با توجه به این تعابیر، ببینیم رسول خدا(ص) و معصومین در روزی که نه مال سودی دارد نه فرزدان،تنها به دامان آنان میتوان چنگ زد؛شرط شفاعت را در چه می دانند:

پیامبر اکرم (ص):و امام صادق علیه السلام: ” لا یَنالُ شَفاعَتی مَن اَخَّرَ الصَّلوةَ بَعدَ وَقتِها.[14].

 

پی نوشت:

[1] .ثواب الاعمال،ص29

[2] .مستدرک الوسایل،ج3،ص149

[3] .کافی،ج3،ص283

[4] .میزان الحکمه،ج4،ص2852

[5] . مسترک الوسایل،ج3،ص49

[6] .بحار،ج83،ص25

[7] .امالی شیخ صدوق،ج8،ص174

[8] . کافی،ج2،ص672

[9].  محاسن،ص885

[10]. امالی صدوق،ص371

[11] .کافی،ج6،ص550

[12] .بحارالانوار،ج47،ح25

[13]. منتهی الآمال،ج2،ص412

[14] . بحار،ج83،ص20- امالی صدوق،ج1،ص399

 

نویسنده: راکتورهای اتمی

ویرایشگر: اکرم پورطاهرزاده

یک نظر در “تاثیر نماز اول وقت بر زندگی

  1. N گفت:

    مفید و خوب بیان کردید.
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *